Nieuwsbrief Triple A nummer 2, juni 2012

Inleiding
De blauwe doos met de kleurige boekjes staat op het bureau mij aan te kijken. Natuurlijk kan een doos niet droevig kijken, anders had de doos dat wel gedaan. Tenslotte zijn de dagen van de oude encyclopedie met de Triple A inhoud geteld, ingehaald door een nieuwe versie, geheel elektronisch.
De oude, gedrukte vorm van de encyclopedie is belangrijk geweest in de verspreiding van het gedachtegoed van Triple A. De inhoud is echter statisch en moeilijk doorzoekbaar, eigenschappen die nu eenmaal horen bij gedrukte media. De nieuwe @ncyclopedie is wat dat betreft toegankelijker, beter doorzoekbaar en kan worden aangepast aan de actualiteit. Door gebruik te maken van een semantische wiki is het mogelijk om voor verschillende doelgroepen de inhoud te ontsluiten. Bestuurders, functioneel beheerders, architecten en informatiemanagers kunnen de Triple A @ncyclopedie gebruiken gericht op eigen wensen. Het is zelfs mogelijk om de @ncyclopedie als ebook af te drukken, kun je het toch nog lezen als een boek. Veel leesplezier!

Jan Bartling


Kies de juiste ingang
De Triple A @ncyclopedie biedt heel veel informatie over systeemondersteuning van het onderwijs. Hoe kom je gemakkelijk en snel bij de inhoud die voor jou interessant is? De site kent daarvoor 3 verschillende ingangen. Om basis van je vraag en je kennisniveau van Triple A, kies je een van de drie ingangen.

Ingang 1: vertelt door middel van heldere animaties het verhaal van Triple A en hoe de site werkt. Bij iedere animatie word je verder geholpen met relevante suggesties. Deze ingang is vooral geschikt voor mensen die eens kennis willen maken met Triple A.

Ingang 2: Zegt Triple A je iets en ben je benieuwd naar de samenhang tussen alle content, dan kies je ingang 2. Je kunt dan –letterlijk- bladeren door alle content. Je komt stapje voor stapje dieper in de inhoud. Door de opzet van pagina’s behoud je het overzicht en kan je gemakkelijk switchen tussen de hoofdstukken.

Ingang 3: Ben je op zoek naar concrete informatie uit Triple A, dan neem je deze ingang. Je kunt met behulp van het procesmodel simpel de informatie vinden en krijgt bij het antwoord op je vraag, ook suggesties die passen bij de informatie die je zoekt.
Klik hier naar de ingangen.
Door de opzet van de 3 ingangen, kan je gemakkelijk vinden wat je zoekt.Kom kennismaken met de Triple A @ncyclopedie
De nieuwe versie van de Triple A encyclopedie is uit. De nieuwe versie is een online-versie en bevat vernieuwde content gebaseerd op de nieuwste inzichten en ervaringen. Omdat de inhoud en de vormgeving sterk zijn gewijzigd is een nieuwe naam ook logisch: Triple A @ncyclopedie.
Bekijk hier de nieuwe versie.

De vindbaarheid van het Triple A materiaal is sterk verbeterd door middel van een semantische wiki die je snel en gemakkelijk helpt bij het vinden van de juiste informatie maar je ook relevante suggesties biedt die passen bij je vraag.

Wij helpen je graag op weg met de nieuwe @ncyclopedie! Daarom organiseren wij regiobijeenkomsten. Je kunt je nog inschrijven voor de bijeenkomst van 27 juni.Tijdens de bijeenkomst komen wij langs om de nieuwe @ncyclopedie te laten zien, uitleg te geven over de werking ervan en jouw vragen en wensen te bespreken. De nieuwe @ncyclopedie bevat praktische instrumenten die je direct in kunt zetten in jouw eigen onderwijsinstelling. Ook daar vertellen we tijdens de regiobijeenkomst meer over. En natuurlijk laten we alles zien!

Klik hier om meer te lezen over de regiobijeenkomst of om je direct in te schrijven.De semantische wiki
De meest bekende wiki is Wikipedia. Een enorme databank die voor veel internetgebruikers de basis is voor het verkrijgen van nieuwe informatie (over van alles). De Triple A @ncyclopedie heeft zijn eigen wiki. Met alles over de organisatie van het MBO-onderwijs. En eigenlijk nog een betere wiki dan Wikipedia omdat onze wiki semantisch werkt. Je krijgt niet alleen de antwoorden die je zoekt maar ook suggesties van bijpassende informatie zodat je nog beter aan de slag kan met de informatie. De semantische wiki van de @ncyclopedie zal een enorme impact hebben op het materiaal van Triple A en de toepasbaarheid in de dagelijkse praktijk van je school. Daar zijn we van overtuigd. Meer over de wiki klik hier.Webinar over Triple A @ncyclopedie
De Triple A @ncyclopedie is live. Er is een groot verschil tussen de papieren en de online versie. De @ncyclopedie is zo ontworpen dat het materiaal van Triple A gemakkelijk te gebruiken is in de dagelijkse praktijk.
Bekijk hier de nieuwe versie.

Om je te laten zien welke mogelijkheden er allemaal zijn en hoe gemakkelijk de Triple A @ncyclopedie werkt, organiseren wij op 26, 27 en 28 juni een webinar. In een uurtje leer je alles over hoe je de internetsite en de wiki slim kan gebruiken.

Op 26 juni krijg je gedurende de webinar een inleiding over de website, de animaties en de mogelijke routes om door de site te gaan, zodat je gericht de juiste informatie kan vinden op een manier die bij je past.
De webinar van 27 juni staat in het teken van de zoekfunctie van de semantische wiki, welk kennismodel ging hieraan vooraf en hoe werkt de semantiek. Remco de Boer van ArchiXL zal als specialist over de wiki aan haken in deze webinar.
De laatste webinar op 28 juni richt zicht op de toepasbaarheid van de Instrumenten en Boeken in de praktijk.

Klik hier om meer te lezen over de webinar of om je direct in te schrijven.Vertel ons je indrukken
De Triple A @ncyclopedie is ontwikkeld op basis van behoefteonderzoek. Er is veel effort gestoken om het materiaal van Triple A zo toegankelijk mogelijk aan te bieden en rekening te houden met de wensen van alle betrokkenen binnen het MBO-onderwijs. We zijn benieuwd of we daar in zijn geslaagd.

Vertel het ons.
In 5 vragen (maximaal 2 minuten) deel je met ons je eerste indrukken. Bij de saMBO conferentie in september komen we terug met de resultaten. Vast bedankt voor je reactie.
Klik hier voor de vragenlijst.Triple A @ncyclopedie op Twitter
Triple A is natuurlijk ook actief op Twitter! We hebben daarvoor het toepasselijke account @ncyclopedie genomen.

Via het account @ncyclopedie geven we regelmatig tips & trucs en je kunt ons via dit account zelf ook tips geven of vragen stellen. Gebruik daarbij dan ook de hashtag #TripleA en eventueel #samboict. Op die manier is voor ons de online discussie makkelijk te volgen en te monitoren.
In beeld
De Nieuwe Triple A @ncyclopedie staat boordevol met informatie, toepassingen,slimme ingangen, etc., etc. Allemaal heel logisch uiteraard gerangschikt. Sommige onderdelen van de site lichten we toe in een filmpje zodat je snel kennis kan maken.

Bekijk de animaties over boeken.
En hoe simpel je een boek kunt downloaden, vind je hier.
De instrumenten in beeld, bekijk de korte animatie.

Regiobijeenkomst Onderwijsgroep Tilburg 21 juni, het verslag.
Nadat iedereen langzaam binnendruppelde, startte donderdagmiddag 21 juni om iets over drieën de regiobijeenkomst. Met een mooie groep nieuwsgierige deelnemers uit verschillende instellingen zaten we in een lokaal van Onderwijsgroep Tilburg.

De regiobijeenkomst vormde het eerste moment voor de deelnemers om kennis te maken met de vernieuwde Triple A @ncyclopedie en het beantwoorden van vragen stond voorop. Klik hier voor de vernieuwde @ncyclopedie.

Eric Jongepier (saMBO-ICT) begon met een kort inventarisatierondje, waarna meteen duidelijk werd dat de deelnemers vooral een antwoord wilden op de volgende vragen; wat is de meerwaarde van de nieuwe wiki, hoe kan het worden ingezet in de organisatie en hoe draagt het bij aan het betaalbaar maken van het onderwijs. Gedurende de bijeenkomst zijn deze vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Klik hier om het complete verslag te lezen.

In vergelijking met het oude boek is de nieuwe @ncyclopedie digitaal, actueel en deelbaar. De wiki is gekoppeld aan een ‘voorkant’ de website. Deze website, waarop drie ingangen worden weergegeven, helpt de bezoeker afhankelijk van zijn kennis met de zoektocht in de wiki. De keuze voor een bepaalde ingang is afhankelijk van de voorkennis van de bezoeker. We maken de stap naar de wiki, de laatste pagina in de website is bepalend voor de plek waarop je in wiki terechtkomt. Direct zoeken vanaf de homepage behoort ook tot de opties. In de wiki kan je diverse filters aanklikken, hetgeen het zoeken vereenvoudigt. De wiki is semantisch en dit stelt ons in staat samenhang te definiëren. Relevante informatie voor de deelnemer wordt getoond.

Eric Jongepier benadrukt de totstandkoming van de boeken, een belangrijk onderdeel van de vernieuwing. De boeken worden vanuit de wiki samengesteld, waardoor de boeken altijd actuele informatie bevatten. Mocht je de oude boeken als boek willen lezen, dit is mogelijk in de wiki. Je kan er een pdf van maken of mocht je gebruik maken van een iPad zelfs een ebook. Tot slot kwamen de instrumenten aan bod. In de wiki staan diverse instrumenten waar je binnen je instelling mee aan de slag kan.

Tijdens de borrel werd duidelijk dat we de deelnemers geënthousiasmeerd hebben. Ervaringen werden gedeeld onder het genot van een drankje. Ze gaan er mee aan de slag en wij zijn tevreden.Wat vinden collega’s van de Triple A @ncyclopedie?
Bij de presentatie in Tilburg afgelopen donderdag waren diverse personen aanwezig van enkele MBO-instellingen. Collega’s die soms veel en soms nog wat weinig ervaren hadden met Triple A. Voor iedereen was de Triple A @ncyclopedie natuurlijk nog wel nieuw.

De reacties van de mensen uit de praktijk waren positief. Misschien nog een beetje voorzichtig omdat ze nog echt moeten gaan kennis maken maar ‘Het ziet er goed uit’. ‘Het is een goede basis om te gaan gebruiken’, hoorde je, ‘omdat we nu nog aan de start zitten van het totale traject en dan helpt de digitale encyclopedie om snel kennis te vergaren en, heel belangrijk, om snel kennis te delen’.

Ook, vond men, was een duidelijk voordeel de overzichtelijkheid in de samenhang. ‘Ik gebruikte eerst vier boeken maar las ze nooit van pagina 1 tot 200. Nu zie ik de samenhang veel sneller en dus gemakkelijker’.

Het betrekken van anderen, binnen de eigen instelling, kan nu ook veel gemakkelijker. ‘Ik zie dat je heel gemakkelijk de informatie kan delen, op allerlei manieren. Dat is lekker makkelijk. Met die papieren versie kostte dat heel veel tijd. En nu leg je, met behulp van bijvoorbeeld een filmpje, precies uit wat je bedoelt. Ik ga de @ncyclopedie zeker vaak gebruiken. Alleen daarom al!’

Wil je ook heel gemakkelijk kennismaken met de Triple A @ncyclopedie? Kom dan naar de regiobijeenkomst in Den Haag of schrijf je in voor een van de drie webinars. Allemaal volgende week. Klik hier voor de webinars. En hier voor de regiobijeenkomst.