Nieuwsbrief Triple A nummer 1, maart 2012

Inleiding
Mooi staat die op m’n bureau, zo’n grote blauwe Triple A doos met boekjes over alle hoofdprocessen in een onderwijsinstelling. Ik denk dat iedereen die de encyclopedie heeft, weet dat het een schatkist is met inhoud. Maar wat doe je ermee, wat betekent het voor je eigen instelling?

Veel instellingen hebben de schatkist geopend en zijn aan de slag gegaan met de Triple A encyclopedie. Daarmee brengen zij het thema van deze campagne “NuSamenDoen” reeds in de praktijk. De encyclopedie is een levende ontwikkeling met nieuw materiaal, nieuwe toepassingen, nieuwe uitwerkingen. Voldoende materiaal om trots op te zijn als MBO sector. De eerste toepassing die we in de campagne voor het voetlicht brengen is de vernieuwde onderwijscatalogus.

De komende tijd willen we alle instellingen laten delen in al het nieuwe materiaal en helpen bij de toepassing ervan binnen de eigen organisatie. Het is het moment om samen aan de slag te gaan:
Nu Samen Doen!

Jan Bartling
Algemeen Manager saMBO-ICT


Deel II: werking van de onderwijscatalogus (demo)
Door middel van drie animaties laten we je op verschillende manieren kennismaken met de onderwijscatalogus. Vorige week hebben we in Deel I het concept van de onderwijscatalogus laten zien en het nut en voordeel van de catalogus besproken. De uitgangspunten uit de eerste animatie zijn verder doorontwikkeld naar Deel II, een demo waarin getoond wordt hoe de onderwijscatalogus kan werken.

Binnen een onderwijsinstelling wordt de onderwijscatalogus door gebruikers voor verschillende doeleinden gebruikt. Daarom toont de onderwijscatalogus in de demo de kenmerken van de onderwijsproducten vanuit het perspectief van een aantal gebruikers. Dat maakt het concept van de catalogus tastbaarder en toegankelijker.

In de demo is een onderwijscatalogus nagebootst die gebruikt kan worden om onderwijsaanbod te ontwikkelen en te etaleren, de intake van een deelnemer uit te voeren en de voortgang van een deelnemer te monitoren. Daarnaast laten we zien hoe voor elk van deze toepassingen de juiste informatie op een slimme manier wordt vastgelegd in de onderwijscatalogus.

Klik hier om direct de demo te bekijken.

Vanaf 5 april, op nusamendoen.sambo-ict.nl, laten we in Deel III zien hoe je zelf aan de slag kunt met het beschrijven van onderwijsproducten in de catalogus.Webinar onderwijscatalogus 11 april
Op 11 april organiseren we een webinar* over de onderwijscatalogus. Het webinar staat in het teken van jouw ervaringen met en vragen over de vernieuwde onderwijscatalogus. Collega’s Frans Thijssen (ROC De Leijgraaf) en Jacob Hop (ROC Aventus) nemen je mee door een demonstratie van de vernieuwde catalogus en laten zien hoe het onderwijsaanbod in de catalogus kan worden beheerd. Daarbij beantwoorden zij samen met Eric Jongepier (saMBO-ICT) zo veel mogelijk vragen.

Het webinar wordt op twee momenten aangeboden; op 11 april om 14.00 en om 16.00 uur en duurt een uur. Klik hier om je in te schrijven voor één van de webinars. Voor aanvang van het webinar ontvang je een link waarmee je op het tijdstip van het webinar toegang krijgt tot een online presentatie ruimte. Je kunt het webinar bijwonen vanuit je browser op de computer, via de iPad/iPhone app of de Android appvan Adobe Connect.

Laat ons van te voren weten wat je graag wilt bespreken tijdens het webinar. Doe dat direct in het aanmeldformulier of later in de aanloop naar 11 april, middels twitter met #onderwijscatalogus, via de saMBO-ICT LinkedIn groep of door te mailen naar nusamendoen@sambo-ict.nl. Natuurlijk kun je door te chatten ook tijdens de presentatie vragen stellen.

klik hier om meer te lezen over de webinar of om je direct in te schrijven.

* Een webinar is een presentatie die online gegeven wordt. Je kunt de presentatie vanaf thuis of op het werk bekijken. Je ziet op jouw beeldscherm de presentatie en hoort de presentator praten. Voor het volgen van een webinar, is het nodig dat het geluid van je computer, iPad of iPhone aanstaat.De Conferentie voor Onderwijsvernieuwing en ICT 2012, het verslag
Op 21 en 22 maart vond de Conferentie voor Onderwijsvernieuwing en ICT plaats. De conferentie met als thema “Samen naar de Top” speelde zich af op Papendal, de trainingsplek voor topsporters. Een mooie plek om kennis te delen, nieuwe ideeën op te doen en te netwerken. De conferentie was een groot succes en trok dit jaar vele bezoekers.

Samen met Kennisnet en herkenbaar aan onze witte vesten bemanden we een groot terras. Bezoekers konden hier terecht met al hun vragen. Diverse saMBO-ICT activiteiten werden toegelicht gedurende de presentaties. Het CVI was het startmoment voor de NuSamenDoen-campagne, een actie van saMBO-ICT om MBO instellingen actief kennis laat maken met concrete toepassingen van Triple A.

Lees verder...Collega’s op de CVI conferentie over de vernieuwde catalogus
Op donderdagochtend 22 maart 10.00 uur, de tweede dag van de CVI startte de presentatie; De onderwijscatalogus ‘is het iets of wordt het niets...’, door Eric Jongepier en Bert van Daalen. De zaal zat goed gevuld en de heren beten het spits af met een inleiding over de weg naar de vernieuwde onderwijscatalogus.

De vorige versie van de onderwijscatalogus was complex en lastig te vullen. Er moest een stap gemaakt worden. En die stap is gemaakt...Met de vernieuwde catalogus kan de metadata worden opgesplitst in overzichtelijke samenstellingen en krijgt de gebruiker de alleen voor hem relevante delen te zien. Dit maakt de catalogus gebruikersvriendelijker en noemen we modulariteit. Een online demo liet zien hoe de catalogus eruit zou kunnen zien. Tijdens de presentatie werd stap voor stap door de demo heengelopen en deze vanuit verschillende invalshoeken belicht.

Klik hier voor het videoverslag van het CVI en ervaar wat anderen vinden van de vernieuwde catalogus.De onderwijscatalogus; een snelle kennismaking
Wil je snel kennismaken met de vernieuwde onderwijscatalogus?
Lees dan onze speciale folder die inzicht geeft in de highlights!

Klik hier voor de folder.

 
 
 
 
 

Contact

Houttuinlaan 6
3447 GM Woerden
Telefoon: +31 (0)348-753500
E-mail: nusamendoen@sambo-ict.nl